Gripped!

  • Posted on: 2 March 2018
  • By: pieter_a

Zaterdag 24 februari, 14u in de namiddag en iedereen in en rond Leuven kreeg een gezellig warm gevoel over zich heen. Het was dan eindelijk zo ver, GRIPPED kon beginnen. Na maanden voorbereidingswerk, weken mensen teasen op sociale media en toch ook enkele uurtjes licht zenuwachtig de laatste details in orde brengen, mochten de eerste nieuwsgierigen de festivalruimtes betreden.

Zoals het dan gaat op elk goed georganiseerd festival, stond er voor iedereen wel iets interessant op het programma en moest niemand lang zoeken om de honger of dorst te stillen. Maar dat GRIPPED niet zomaar een gewoon festival was, bleek uit de promostandjes van onder andere Kariboe en Edelrid. Ook de georganiseerde workshops overstegen alle verwachtingen, en zowel de gevorderde klimmer als beginnende leek kon wel ergens zijn of haar hartje ophalen. Waar anders kan je zowel luisteren naar de inspirerende woorden van een internationale topklimmer, je evenwicht testen op een slackline en je kinderen zich laten uitleven in een kersverse Funtopia funhall? Alsof dat nog niet genoeg was, kon je ook terecht bij de stand van onze eigen klimclub om onze prachtige t-shirts, marcellekes en truien aan te schaffen, maar ook om meer info te krijgen over onze uitgebreide werking en nieuwe initiatieven. Voor de allerkleinsten was er een sessie 'multimove' voorzien waarin er spelend de eerste stappen richting het sporten werden verkend. Iets oudere beginnelingen konden zich inschrijven voor een initiatie klimmen en zo al eens proeven van onze toffe klimsport. Diegenen die geen uitdaging uit de weg gaan, konden de sessie klimyoga volgen of een poging wagen in de speedwedstrijd en zo een toffe prijs in de wacht slepen.

Naast alle interactieve workshops, werd er ook stevig geklommen door onze Local en iets minder Local Heroes. De fameuse boulderwedstrijd voor de Leuvense recreatieve klimmers was terug van weggeweest en meteen opnieuw een shot in de roos. Een vernieuwend format van de wedstrijd zorgde er voor dat iedereen kon deelnemen op zijn of haar eigen niveau. Zo waren er twee categorieën, eentje tot en met 6B en eentje startend vanaf dat niveau. De deelnemers konden ongelimiteerd de 30 routes toegewezen aan hun categorie proberen en elke getopte route leverde hen een aantal punten op. Na vier uur zwoegen konden de winnaars bekend gemaakt worden, en de drie eerste van elke reeks kregen elk een mooie prijs mee naar huis. Een dikke proficiat aan Liubov Lukina (>6b), Febe Roevens (<6b), Michaël Timmermans & Thiebout Van Hooreweder op een gedeelde eerste plaats (>6b) en Igor Dierckx (<6b). Een eervolle vermelding voor onze eigen selectieleden Esther (2e plaats >6b) en Lien (3e plaats <6b) die Klimclub Hungaria op het podium hebben gekregen. En uiteraard ook een schouderklopje voor alle deelnemers voor de sterke pogingen en de sfeervolle wedstrijd.

Na de Local Hero was het tijd voor een officiële inhuldiging van de nieuwe klimzaal. Volledig terecht werd er een luid applaus gericht aan Jo, Stien en Sam. Zoals mooi verwoord tijdens de speeches heeft onze klimclub nu opnieuw een thuis, een plek om met oude bekenden af te spreken en nieuwe klimmers te leren kennen. De originele funhall is een waar paradijs voor de kleinste klimmertjes, meer dan 60 touwen kunnen genoeg mensen laten proeven van de hoogte en ook zonder touwen klimmen gaat in de boulderzaal. Tel er een gezellige bar met eetgelegenheid en een knap uitzicht over de Leuvense vaart bij, en je hebt ‘De Stordeur’.

Heel de dag lang kon je al enkele straf klimmende mensen in de grote overhang aan een route zien werken. Wie dacht dat deze een speciale workshop aan het volgen waren, dacht verkeerd. Niet minder dan de 8 beste vrouwen en 9 beste mannen van onze Belgische klimwereld mochten overdag de enige echte mastersroute voorbereiden voor de wedstrijd van de avond. De routes hadden beide twee wegen om tot de top te geraken. Eentje was iets dynamischer en ook korter, de andere optie was technischer, langer en meer statisch te klimmen. Na een korte voorstelling van alle atleten, werd er overgegaan naar het echte werk. Er zouden pagina’s vol geschreven kunnen worden over de getoonde souplesse, kracht en beheersing van de deelnemers maar laten we het simpel samenvatten met: het was ongezien spectaculair!

Bij de vrouwen opende Lucie Watillon, de jongste met 14 jaar (!), met een zeer knappe poging die haar een derde plaats wist op te leveren. Tweede aan de beurt was Charlène Tilborghs die haar sterke vorm nog maar eens toonde en vastberaden al haar energie in de strijd gooide. De derde klimster kreeg verdacht veel applaus bij het naar binnen wandelen, en was dan ook stiekem de Leuvense favoriete. Onze Camille De Wit mocht haar kunnen laten zien voor eigen stad en klom knap en beheerst tot een 7e plaats. Lucie Delcoigne koos voor de dynamische weg naar boven, en deed dat met verve, knap. Elfe Claes schoof jammer genoeg iets vroeger als verwacht uit de zeer harde route, maar maakt dat zeker goed in het boulderen waar ze absoluut goed is. Toptalent Celine Cuypers klom schijnbaar vlot en dus zeer sterk tot net boven Lucie W. en haalde zo een tweede plaats in deze mastercompetitie. Voorlaatste klimster Chloé Caulier deed ook haar uiterste best in de vrouwenroute, en bewees terecht uitgekozen te zijn voor deze wedstrijd. Uiteindelijk werd de route perfect gedemonstreerd door de huidige top van de absolute (wereld)top. Anak Verhoeven trok eerder al grote ogen op zowel rotsen als tijdens wedstrijden, heeft al enkele goude medailles in haar prijzenkast hangen en bewees ook op deze wedstrijd een klimster buiten elke categorie te zijn. De reacties uit de zaal spraken voor zich toen ze perfect getimed de laatste greep wist vast te houden en de route kon toppen. Proficiat Anak, en alle andere klimsters, heel straf geklommen!

Bij de mannen mocht Louis Debrulle de aartsmoeilijke route openen en meteen werd duidelijk dat het geen eitje zou worden. Lukas Frankaert was de volgende en klom zich zeer sterk naar een vierde plaats. Volgende aan de beurt was Sven Lempereur die iets vroeger al gedacht een moeilijke schouderpas niet wist vast te houden. De vierde klimmer was opnieuw een Local Hero die na een boulderwedstrijd te winnen nog even onze masterroute kwam proberen. Lukas Geukens klom een goede eerste poging en eindigde er mee op de achtste plaats. Na Lukas was Rob Denayer aan de beurt voor wie een greepje halverwege net iets te klein bleek na een stevige poging. Stéphane Hanssens stond zijn mannetje tussen al het jonge geweld, en eindigde op een derde plaats door er 8 seconden langer over te klimmen dan de volgende deelnemer, Nicolas Collin, die op exact dezelfde pas uit de route viel en dus de tweede plek veroverde. Voorlaatste klimmer Loïc Timmermans klom in zijn beheerste stijl tot aan de springpas die hij net niet goed genoeg kon vasthouden. En tenslotte maakte Simon Lorenzi het hele verhaal compleet met een spectaculaire poging voorbij alle voorgaande klimmers. Hij bracht de sfeer er in en mocht verdiend de gouden medaille in handen nemen. Proficiat Simon, en alle andere klimmers, heel straf geklommen!

En toen was het tijd om de klimschoenen in onze rugzak op te bergen, de dansschoenen er uit te halen en er een knalavond van te maken. Ondersteund door muziek van Gewelt, Kijumba, Luytenant, Barneybey en Böky Bros werd het een feestje tot in de late uurtjes. Het nachtleven aan de vaart kende een ongekend hoogtepunt, en er werd unaniem beslist dat dit nog wel eens voor herhaling vatbaar zou kunnen zijn. Aan allen die er niet waren, u had ongelijk!

Om af te sluiten nog deze laatste woorden:
Proficiat aan het organiserende team & De Stordeur voor de toffe nieuwe klimzaal en de perfecte lancering ervan. Bedankt aan alle aanwezigen; klimmend, supporterend of sympathiek consumerend aan de toog. Zonder jullie was deze dag niet de geschiedenisboeken in geraakt. En dan ook nog hopelijk tot de volgende, je weet ons alvast te vinden in de toekomst.

Silke

(Foto: Peter Theunissen)