Belgian Lead Youth Cup 3/2 @ Biover, Gent

  • Posted on: 15 February 2018
  • By: pieter_a

Het selectieteam heeft er nog een wedstrijd op zitten. 3 februari zaten we gezamenlijk op een veel te vroeg uur voor een zaterdagochtend in onze auto, en reden we helemaal naar de klimzaal in Gent voor de tweede manche van het Belgische Jeugdkampioenschap Lead. In onze auto's: Sid, Tristan, Thor en Noah (C jongens), Simon (A jongens), Camille (A meisjes), Brecht en Sam (Junioren mannen). Ook nog een eervolle vermelding voor Esther die zomaar mee kwam supporteren & foto's trekken. Topidee!

Hoewel misschien niet iedereen er van overtuigd naar huis is gegaan, hebben we een zeer succesvolle wedstrijd achter de rug. Waarom niet iedereen daar dan van overtuigd is? De resultaten waren niet allemaal die ze verwacht hadden, er werd gevallen voor de gestelde doelen en maar één kans krijgen om die route te klimmen is soms toch een beetje jammer. Waarom ze dan wel zeer succesvol was? Er werd bangelijk goed geklommen. Einde verhaal :-)

Maar om te beginnen leg ik uit waarom de wedstrijd zeker dit (uitgebreide) verslag zeker waardig is. Vier van onze acht klimmers wisten namelijk de finale te halen, en dat is om het even gemakkelijk te maken: 1/2 en dus de helft van onze deelnemers. Belangrijker echter is dat iedereen, ongeacht die finaleplaats, zich persoonlijk voor 100% heeft gesmeten. Moeilijke momentjes en zotte passen werden overwonnen, iedereen kon zich amuseren in de mooie routes en we hebben weer nieuwe doelen voor de volgende keer. Om maar te zeggen: we zijn goed bezig (ook al zeggen ze van niet?).

Thor mocht als zevende starten in zijn categorie, en kon daarom de route perfect demonstreren voor onze andere drie C jongens. Alsof hij mijn gedachten had gelezen, klom hij meteen zijn eerste route helemaal tot aan de top en slecht zes anderen deden het hem na. De tweede kwalificatieroute bleek iets gemakkelijker te zijn en om zeker te zijn van een plek in de finale moest hij ook deze route helemaal tot boven klimmen. Met een stevige portie stress door die gedachte, vergat hij af en toe om alle grepen te gebruiken. Hoewel de trainers nu een paar grijze haren extra hebben, mocht hij in zijn eerste wedstrijd van het seizoen meteen de isolatieruimte in voor de finale te klimmen. Daar moest hij maar liefst meer dan twee uur wachten om uiteindelijk als allerlaatste klimmer van de wedstrijd naar buiten te komen. Dat het geen evidente opgave is, zo als laatste, moet ik u hopelijk niet vertellen. Toch klom hij die route zo goed als hij kon, en dit alles was goed voor een hele mooie 7e plaats. Eentje om in 't oog te houden, onze Thor!

Voor Sid was het zijn eerste wedstrijd ooit. Hij is één van onze nieuwste leden bij het selectieteam, en ook al traint hij nog maar twee weken bij onze club, het enthousiasme voor de wedstrijden was er al snel. Een beetje verward dat hij niet mocht klimmen terwijl hij heel de tijd in een klimzaal zat, was voor hem het lange wachten de grootste uitdaging. Zijn eerste route begon hij met veel zenuwen, en ergens over de helft werd het technisch wat moeilijker. Wat teleurgesteld kwam hij naar beneden, maar na een goeie rust wist hij de tweede route te toppen. Die teleurstelling omzetten in extra motivatie, is echt wel heel straf. Sid werd 17e van de 26 jongens in de C categorie. Deze maand zie je ons trainen op zijn techniek, en wacht dan maar die volgende wedstrijd af :-)

Noah trok deze keer ook met ons richting Gent. Omdat hij pas als 18e mocht beginnen aan zijn eerste poging, stapelde de stress zich langzaam op. In die eerste route werd dat in combinatie met wat schrik even net ietsje te veel. Laten we niet vergeten dat deze jongens hun routes voorklimmen als 12 jarigen. In plaats van gewoon op te geven, klom Noah toch nog enkele passen verder. Wees maar zeker dat er niet veel hem het na doen. Op de kop toe, klom hij zijn tweede route vol energie en met veel minder schrik. Dit alles was goed voor een interessant leermoment en een 24ste plaats. Op naar de volgende!

Ook Tristan klom in de C categorie jongens. Het was echt een plezier om hem de wedstrijd te zien klimmen. Stress of schrik was weer nergens te bespeuren, al was hij toch lichtjes zenuwachtig om als eerste te klimmen in de tweede ronde. Maar dat hield hem niet tegen om die route eens perfect voor te doen voor iedereen en helemaal tot boven te geraken. In de eerste route was hij daar net niet geraakt, en dus viel hij uit de boot voor de finale. Tristan is nog eerstejaars in zijn categorie, en staat met een 13e plaats dus zeker knap zijn mannetje.

Ons enig klimmende dametje deze keer was Camille. Opnieuw klom ze vrij vroeg in de wedstrijd, en dat deed ze schijnbaar erg kalm en beheerst tot waar het niet meer lukte. In haar tweede route begon ze ook erg rustig, en met dat er een maximum van 6 minuten geklommen mag worden, kregen wij even een lichte zenuwachtigheid over ons. Ze was zo sterk aan het klimmen, dat buiten de tijd vallen wel erg jammer zou geweest zijn. Maar met een extra aanmoediging of twee, kwam het allemaal dik in orde en klom Camille bijna tot aan de top. Met opgetrokken sokken en opgeheven hoofd kropen we de isolatie in om ons voor te bereiden op nog maar eens een finale. De te klimmen route was net diegene waarvan ze gehoopt had hem niet te moeten doen. Maar als bewijs dat ze alles aan kan, klom ze die super tot ver in de route. Ze werd knap 4e in deze tweede manche en nu is het uitkijken naar de wedstrijd in maart!

Simon kreeg de wedstrijdmicrobe de vorige keer goed te pakken, en klom deze keer twee zeer moeilijke routes in de kwalificaties. De eerste route moest hij pas als 22ste klimmen, dus wij rekenden op veel tijd om op te warmen. Lichtjes onverwacht moest hij toch een stuk vroeger klimmen, en dat vooral omdat er snel gevallen werd. Net uit de opwarming gekomen, maakte hij er toch het allerbeste van. Ook de tweede route bleek eentje van formaat te zijn. Ons gezamenlijk doel van gewoon persoonlijk er alles uit te halen wat er uit te halen valt in zijn achterhoofd houdend, klom hij opnieuw een sterke sessie. Simon behaalde deze keer een 13e plaats op 24 deelnemers in de A categorie jongens, en kijkt ook gemotiveerd uit naar de volgende keer.

Voor Sam is het zijn laatste jaar bij de jeugd. Tijd dus om alles uit de kast te halen en iedereen naar huis te klimmen. Dat Sam daardoor onder druk zou komen te staan, is alleszins niet te merken. Alsof het net een gewone zaterdagtraining was, klom hij rustig zijn routes en haalde weer, zo leek het, moeiteloos de finale. Echt moeiteloos zal het wel niet geweest zijn, want beide routes konden toch wel de junioren mannen verdelen. Vooral de knalprestatie in de eerste route, maakte dat hij zich nog eens mocht voorbereiden op een finaleroute. En het lijkt wel een constante in deze wedstrijd voor onze oudste jongens, maar ook die laatste route was geen katje om zonder handschoenen aan te pakken. Al had een 'extra grip' handschoen misschien wel praktisch geweest, want een bepaalde bolle greep bleek even geen goed idee te zijn en dus eindigde Sam op een toch knappe 8e plaats bij de junioren.

Brecht deed vriend, vijand en vooral iedereen daar in Gent met open mond staan kijken naar zijn kwalificatieroutes. Zijn mede-junioren hadden al bewezen dat ze geen simpele opdracht hadden gekregen van de routebouwers, maar Brecht dacht er duidelijk anders over. Hij wist maar liefst zijn BEIDE routes te toppen, een prestatie die enkel Louis Debrulle hem na deed. Ik zoek naar de woorden om te beschrijven hoe bangelijk deze prestatie was, maar alleen al het feit dat ik die niet vind, kan u duidelijk maken hoe euforisch toekijkend team Hungaria op de grond was. Lichtjes extra zenuwachtig door deze topprestatie, liep het in de finaleroute jammer genoeg iets vroeger mis dan gewenst. Toch mag Brecht trots terugkijken op zijn 6e plaats en met goede moed weer aan de volgende wedstrijd beginnen.

En om nu eindelijk eens meer info te geven over die volgende wedstrijd waar we klaarblijkelijk allemaal erg naar uitkijken:

  • Op 10 maart trekken we naar L'Éscale in Arlon voor de derde en laatste manche van de Belgian Lead Youth Cup.

Supporteren wordt uiteraard erg geapprecieerd, maar misschien is naar het uiteinde van België trekken net iets te ver. Daarvoor zijn er voor de thuisblijvers soms ook livestreams voorzien op youtube. Wil je bijvoorbeeld de finales van in Puurs nog eens herleven? Klik dan op deze link: https://www.youtube.com/watch?v=2qYcIM4jb6k Even doorklikken in het menu rechts, en je kan ook de kwalificaties van al onze klimmers bekijken. Hou de evenementpagina van de Belgian Lead Youth Cup in het oog op Facebook, meer informatie zal daar waarschijnlijk verschijnen. Of je kan gewoon wachten op het volgende verslagje om te weten wat team Hungaria heeft uitgespookt