Open Vlaams Jeugd Klimkampioenschap 20/1 @ Klimax, Puurs

  • Posted on: 30 January 2018
  • By: pieter_a

Op zaterdag 20 januari trokken we met een deel van ons selectieteam naar Puurs voor de eerste wedstrijd van het seizoen. Het was het Open Vlaams Jeugd Klimkampioenschap. Dit wil zeggen dat iedereen die wil mag meedoen, maar dat er op het einde van de dag iemand van de Vlaamse deelnemers met de gouden medaille naar huis gaat.

Ons team bestond uit 6 klimmers: Juul (D meisjes), Tristan (C jongens), Camille (A meisjes), Simon (A jongens), Brecht (Junioren mannen) en Sam (Junioren mannen). Vanaf de C categorie is het lead klimmen geblazen, en dus enkel Juul klom haar routes top rope. Maar dat was voor niemand echt een probleem, en iedereen begon met een gezonde portie stress en zelfvertrouwen aan de wedstrijd.

Dat een lengtewedstrijd vooral veel wachten is, mochten Tristan en Juul meteen weer ontdekken. Omdat ze pas als 18e en 14e aan de beurt waren, was het voor hen in het begin vooral moeilijk om net nog niet te klimmen en wat te wachten tot het hun beurt was om te gaan opwarmen. Simon, Brecht & Sam hadden ook nog wel wat tijd over, en met dat Camille als 2e moest klimmen, kon iedereen eerst nog goed supporteren. Daarna was het ook voor hen opwarmen geblazen, routes lezen en er het beste van maken.

Hoewel er 3 klimmers van de 6 net uit een lange blessure periode kwamen, of er net eentje opgelopen had, heeft iedereen echt super goed geklommen. Belangrijk op zo een eerste wedstrijd is om het vooral leuk te vinden, die nieuwe routes eens uit te proberen en andere klimmers eens aan het werk te zien. Zo konden we topklimster Anak een demonstratie zien geven in één van de wedstrijdroutes, vol verwondering kijken hoe de slechtziende Tristan al zijn routes wist te toppen en de kleinste kindjes al hun energie in de strijd zien gooien om toch maar die volgende pas te hebben.

Voor team Hungaria zag de dag er zo uit:

Juul heeft hele mooie passen laten zien, en met een beetje minder schrik klimt ze de volgende keer iedereen naar huis. Het belangrijkste is om je toch ook te amuseren tijdens een wedstrijd, en ze heeft nog een high five gekregen van de jury als bonus. Het was goed voor de 16e plaats en weer een ervaring rijker.

Tristan bewees dat schrik van het voorklimmen voor hem niet van toepassing is. Hij gooide zichzelf letterlijk naar sommige grepen en klom heel sterk zijn routes. Uiteindelijk werd hij 16e van 24 klimmers en is het jaar dus goed gestart.

Simon klom zijn eerste lengtewedstrijd ooit, en deed dat meteen met stijl. Hoewel een schouderblessure hem even van de klimmuur had gehouden, heeft hij de voorbije weken rustig en goed weer wat kunnen opbouwen. Hij klom zijn beide kwalificatieroutes heel rustig tot waar het net iets te moeilijk werd, en bewees zo om klaar te zijn voor het wedstrijdcircuit. Hij behaalde een 17e plaats in de groep van 28 klimmers in de A categorie mannen.

Camille heeft al wat indrukwekkende prestaties op haar palmares staan, en begon vol goede moed aan dit Vlaams kampioenschap. In de eerste route klom ze knap tot een 5e plaats en in de tweede route bewees ze sterk te staan in een paar tricky pasjes die ze toch knap wist vast te houden. Dit alles was goed voor een plekje in de finale. Een iets wat irritante voetsteun maakte een jammer einde aan het klimavontuur van de dag, maar haar klim tot aan die voetsteun was zo goed dat ze een mooie 5e plaats verzilverde, daarmee 4e van België werd en 2e op de Vlaamse lijst! Dat belooft

Sam en Brecht klommen beide een identiek parcours tijdens de kwalificatierondes. Zowel in hun eerste als tweede route, klommen ze tot exact dezelfde pas. Dat ze dat allebei best erg goed deden, bewees een gedeelde vijfde plaats vlak voor de finales. Ze mochten dus samen met Camille de isolatie in om voor te bereiden op hun finaleroute. Afgesproken dat ze enkel in de finale ook exact hetzelfde mochten klimmen als ze de route konden toppen, mocht Sam deze keer eerst een poging wagen. De route bleek echt heel stevig te zijn en een kleine wegschuiver deed hem stranden op een knappe 7e plaats. Brecht klom in deze finale net iets verder, en werd 4e in het eindklassement. Hoedje af!

Met al deze sterke prestaties van Klimclub Hungaria, konden we als groep een 8e plaats behalen in de lijst van 25 teams.

En dan nu op naar de wedstrijd @ Biover, Gent op 3/2 !
Deze keer trekken we met 8 klimmers tot ginder, goed voor extra veel motivatie en plezier.
Aanwezig in Gent: Tristan, Sid, Noah, Thor, Camille, Simon, Brecht & Sam.

Op 3 februari kan je ons daar vinden op de tweede manche van de Belgian Lead Youth Cup. Om 9u45 begint de wedstrijd, komen supporteren is altijd toegestaan

Silke